KaraDeniz Media

Karadeniz Medyasi

KARADENİZ KÜLTÜRÜNÜ ANLATAN 11 YÖRESEL LEZZET

Karadeniz’in doğası, müziği ve insanları gibi yemekleri de kendine özeldir. Karadeniz’in coğrafi yapısı ve iklim şartları bu bölgeye has yiyeceklerin karakterini belirler. Mısır, fasulye, karalahana, yöresel otlar ve elbette hamsi bölge mutfağına imzasını atan lezzetler arasındadır.

Hınkal

Görüntü olarak iri mantıları andıran hınkal, peynirli, patatesli veya kıymalı olarak hazırlanır. Mantıyı andırmasına rağmen yoğurtsuz tüketilen hınkalı bir kez tadan unutamaz.

Hamsili Pilav

Karadeniz ile özdeşleşen hamsinin pilavla buluştuğu bu yemek dillere destan lezzetlerden biridir. Çıtır çıtır hamsilerin arasında gizlenen tane tane pilavın ünü Türkiye’nin dört bir yanına yayılmıştır.

Hoşkıran Kavurması

Mısır tarlalarında yetişen hoşkıran otu, yöreye göre pirinç veya bulgurla beraber kavrulur. Bu lezzetli ve faydalı yemek beslenmesine özen gösterenler için de çekici bir alternatif olur.

Karalahana Çorbası

Son zamanlarda en faydalı yiyeceklerinden biri olarak popülerleşen karalahananın çorbası Karadeniz’de en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Karalahanaya, mısır, barbunya gibi lezzetlerin de eklenmesiyle hazırlanan bu çorba bir vitamin deposudur.

Karalahana Sarması

Yediden yetmişe herkesin en sevdiği yemeklerin arasında yer alan dolma, karalahana ile bir başka lezzetli olur.

Kaygana

Bol tereyağlı bir omleti andıran kaygana, hamsiyle, sebzelerle, yeşilliklerle hazırlanabilir. Hem kahvaltıda hem de ana yemeklerde tercih edilebilen bu lezzetli yiyeceğe çocuklar da bayılır.

Kuru Fasulye

Milli yemeğimiz olan kuru fasulye, ülkenin başka bölgelerinde de yetiştirilse de Karadeniz’in yağışlı ikliminde mükemmel lezzetini bulur, pilav ve turşuyla beraber Türkiye’nin en sevilen menülerinden birini oluşturur.

Laz Böreği

Bu meşhur Karadeniz tatlısı, böreğin katları arasına hafif bir muhallebinin döşenmesi ile hazırlanır. Laz böreği, çayla kahveyle, yemeklerden sonra günün her saatinde reddedilemeyen bir tatlı olarak çok sevilir.

Mısır Ekmeği

Karadeniz’de bol bol yetişen mısır bölgenin çoğu yemeğine lezzet katar; çorbalarda, ana yemeklerde olduğu gibi sıcacık ekmekte de yerini bulur. Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğünde sevilerek tüketilen mısır ekmeği, Karadeniz mutfağının temel taşları arasında bulunur.

Mıhlama (Kuymak)

Trabzon peyniri, tereyağı ve incecik mısır ununun kavrulmasıyla hazırlanan mıhlamaya Artvin’de kaymak da ilave edilir. Sıcakken servis edilen mıhlama en karakteristik Karadeniz yemeklerinden biridir.

Turşu Kavurması
Karadeniz’de sevilerek tüketilen fasulye turşusu bu yemeğin başkahramanıdır. Piyazlık soğan, ezilmiş sarımsak ve pul biberle beraber kavrulan fasulye turşusuna kimi zaman biber salçası da eşlik eder.
Show More
Bir cevap yazın