KaraDeniz Media

Karadeniz Medyasi

Karadeniz’in En Sevilen 10 Yöresel Lezzetleri

Karadeniz bölgesi, yöresel yemeklerin çokluğuyla herkes tarafından bilinmektedir. Karadeniz’in sularından çıkan balıklar, tarlalarda yetişen tarımsal ürünlerden oluşturulan lezzetler bildiğimiz Karadeniz mutfağını oluşturmaktadır. Karadeniz yemekleri, yöredeki taptaze ürünlerle hazırlanmakta bu yüzden de doğallığını korumaktadır. Size de fikir olması adına 10 tane lezzetli Karadeniz yemeğini derledik bu yazımızda.

Bu İçerikte Neler Var?

1) HAMSİLİ PİLAV:

hamsili-pilav

Karadeniz’in bilinen en meşhur ve en lezzetli yemeklerinden biri olan hamsili pilav, Karadeniz Bölgesinde bulunan Rize şehrine ait bir yemektir. Pilavına pirinç ile beraber dolma fıstığı ve kuş üzümü eklenerek yapılması diğer pilavlardan ayrılmasını sağlamaktadır. Kabataslak bir şekilde yapılışına bakarsak şu şekilde özetleyebiliriz: Pirinç piştikten sonra bir tepsiye bir kat hamsi dizilir, tepsiye dizilen hamsilerin üzerine pişirilen pilav yayılır. Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizdikten sonra fırında pişirilir. Hamsiler kızardıktan sonra fırından alınır ve servis yapılır.

2) AKÇAABAT KÖFTESİ:

akcabaat-koftesi

Karadeniz bir diğer lezzetli ve meşhur yemeği Trabzon şehrinden Akçaabat köftesidir. Akçaabat köftesi hem kolay yapılışı hem de lezzetli tadı ile yıllardır en çok sevilen yemeklerden biri olmuştur. Kıyma, peksimet, sarımsak, karabiber ve tuzun karıştırılıp daha sonra da ızgarada pişirilmesiyle yapılan köfte, sıcak sıcak servis edilir ve insanın damağına unutamayacağı bir tat verir.

3) HOŞKIRAN KAVURMASI:

hoskiran-kavurmasi

Kaynak; http://visnap.blogspot.com.tr/2016/08/ic-yagl-tereyagl-hoskran-kavurmas.html

Hoşkıran kavurması, Hoşkıran Otu ile yapılan Ordu yöresine ait bir sebze yemeğidir. Hoşkıran Otu, nemli yerlerde ve mısır tarlalarında yetişmekte olan mide ağrıları ve anjin tedavisinde kullanılan bir sebzedir. Hoşkıran kavurması, soğan ve Hoşkıran Otu birlikte kullanılarak yapılır.

4) PİLEKİ EKMEĞİ:

pilegi-ekmegi

Artvin yöresine ait Pileki ekmeği Karadeniz harici çok fazla yaygın olmamasına karşın çok lezzetli ve pratik bir yemektir. Özellikle yolu Artvin’e düşen herkesin mutlaka denemesi gereken bir tattır. Mısır unu, su, tuz ve defneyaprağı kullanılarak sac üzerinde hazırlanan bir yemektir.

5)MIHLAMA:

mihlama

Karadeniz Bölgesinden bahsedilince en olmazsa olmaz yemeklerden biri olan mıhlamaya da muhakkak değinmek gerekir. Mıhlama, Trabzon iline ait peynir ve mısır unu ile yapılan bir yemektir. Dil peyniri, kaşar peyniri ve tulum peyniri kullanılan yemekte, bulunmadığı takdirde sadece kaşar peyniri de kullanıla bilinir.

6) LAZ BÖREĞİ:

laz-boregi

Rize yöresine ait bu börek belki de içinde en zengin malzeme barındıran börek olabilir. Ayrıca diğer böreklerin aksine tuzlu değil tatlı bir börektir. İçine vanilya, kıyılmış fındık içi gibi çeşitli malzemeler girmektedir.

7) HAMSİ BUĞULAMASI:

hamsi-bugulama

Karadeniz denilince akla ilk gelen yemeklerden biri de hamsi buğulamadır. Hamsileri ayıklama ile başlayan buğulama, kuru soğanları ayıklayıp ince ince doğramak ile devam etmektedir. Daha sonra eritilmiş salçaya doğranmış soğanlar eklenir ve kavrulur. Yıkanmış limonlar çok ince dilimler halinde kesilerek hamsilerin üzerine sıra sıra koyulur. Karabiber ve tuzu serptikten sonra yıkanmış maydanozları da üzerine doğrayıp kapağını kapatarak bir müddet daha pişirilir ve servis edilir.

8) KARALAHANA SARMASI:

karalahana-sarmasi

Artvin’e ait diğer lezzetli yemeklerden biri de karalahana sarmasıdır. Bu yemek kıyma, soğan, maydanoz, dereotu, pirinç, karabiber, kuru nane, tuz gibi çok farklı tatlar ve baharatları bir arada kullanarak bize bir lezzet hazzı yaşatmaktadır.

9) MISIR EKMEĞİ:

misir-ekmegi

Yapımı en kolay olan, lezzeti ise en yerinde olan yemeklerden bir diğeri de şüphesiz mısır ekmeğidir. Sadece mısır unu, su ve tuz ile hazırlanan bu yemek Trabzon’a aittir.

10) HAMSİ KÖFTESİ:

hamsi-kofte

Ordu’ya ait bu yemeği diğer köftelerden ayıran tek fark içine kıyma değil hamsi girmesidir. Yolunuz Ordu’ya düşerse mutlaka denemeniz gereken bir tat.

Show More
Bir cevap yazın