KaraDeniz Media

Karadeniz Medyasi

Ramazan Ayı Boyunca Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzetli Yemek

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde ramazana özgü lezzetlerle şenlenen sofraların olmazsa olmazı bir Ramazan için klasikleşmiş ve tatmadan bayrama girmemeniz için bir liste hazırladık. İşte o listenin olmazsa olmaz lezzetleri;

Bu İçerikte Neler Var?

  • Beyran Çorbası
  • Karalahana Sarması
  • Kaburga Dolması
  • Laz Böreği
  • Sini Köftesi
  • Düğün Çorbası
  • Kadayıf
  • İçli Köfte
  • Tarhana Çorbası
  • Güllaç

Beyran Çorbası

svg%3E

Gaziantep’e özgü bu çorba, yörenin vazgeçilmez çorbası unvanını kimseye kaptırmıyor. Kuzu incikle yapılan bu çorbada kuzu incik eti haşlanarak didiklenip, çorbaya katılıyor. İncikler, pirinç, tereyağı, biber salçası, pul biber, sarımsak, tuz ve karabiberle karışıyor. Orta tadılması gereken nefis bir tat çıkıyor. Dileyenler, bu çorbaya arzuları doğrultusunda limon suyu da ekleyerek keyfini çıkarabilirler.

Karalahana Sarması

karalahana-dolmasi

Rize’nin olmazsa olmaz lezzetlerinden karalahana sarması, lahanaların kaynar suda haşlanarak, pirinç, bulgur, kıyma, soğan, nane, dereotu, soyulmuş domatesle oluşturulan iç harcı ile sarılarak yapılmaktadır. Tencerenin alt kısmına da lezzet vermesi açısından bir miktar kuzu kaburga pişirilmektedir. Karadeniz’in en çok sevilen sarması olan karalahana sarması mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden birisidir.

Kaburga Dolması

kaburga-dolma

Mardin’e özgü bu lezzet, tarih boyunca birbirinden farklı medeniyetlerle bir arada yaşayan toplumlara ev sahipliği yapan Mardin’in çeşitli din ve kültürlerinin senteziyle ortaya çıkmıştır. Farklı dinlerin dinsel törenlerinde hazırlanan yemekler, doğum ve ölüm sonrası yapılan yöresel yemekler, yemek çeşitliliğinin doğmasına neden olmuştur. Bu çeşitlilik içinde kendine özel bir yer edinen kaburga dolması genç yaştaki kuzunun sağ kaburgasından yapılmaktadır. Kuşbaşı yağlı etin, pilavlık pirinç, badem içi, karabiber, yenibahar, sıvı yağ, tuz, maydanoz ve sade koyun yağının bir arada buluşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Olmazsa olmaz lezzetlerden bir tanesidir. Bu lezzettin başka tariflerinde kuru soğan ve salça da bulunmaktadır.

Laz Böreği

laz-boregi

Karadeniz yöresine ait olan bu lezzet baklava yufkasının, muhallebi ve tereyağıyla birleşmesiyle, üstüne de şerbet dökülmesiyle yapılmaktadır. Adı börek diye geçmesine rağmen ilk kez bu lezzeti tadacaklar için tuzlu bir tat olacağı kanısı oluşmaktadır. Aksine Karadeniz’in tatlısı Laz böreği, artık günümüzde baklava yufkası yerine milföy, muhallebi yerine krema ile de yapılmaktadır. Fakat bu seçenekler gerçek tada yakın tadın ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Siz siz olun gerçek Laz böreğini yemeden Ramazanı bitirmeyin.

Sini Köftesi

sini-kofte

Mersin’e özgü bu yöresel tat,  toplamda 2 adet harç oluşturularak yapılmaktadır. Karınca başı diye de adlandırılan esmer bulgur, irmik, haşlanmış patates, biber salçası, kimyon ve tuz karıştırılarak oluşturulan bir dış harç, bu dış harç içine de kıyma, soğan, bolca biber salçası, kimyon, pul biber, zeytinyağı, iri kıyım ceviz, karabiber, tuz ve arzuya göre maydanozun karışmasıyla iç harç konulmaktadır. Tepsinin altına ilk oluşturulan dış harcın yayılmasından sonra da kıymalı iç harcın üstüne dış harçtan kalan kısım konularak kapatılmasıyla oluşmaktadır.  Görüntü olarak olmasa da içli köfteyi andıran tadıyla yiyenlerin bir daha yemek isteyeceği bu lezzet, mutlaka denenmelidir.

Düğün Çorbası

dugun-corbasi

Tekirdağ yöresinin bu özel lezzeti adı gibi düğünlerde sıklıkla yapılmaktadır. Düğün çorbası kuzunun gerdanın haşlanarak, yoğurt, un, et suyu, tereyağı, pul biber, tuz gibi baharatlarla harmanlanıp, terbiye edilmesiyle hazırlanmaktadır. Ramazanda bu lezzet de olmazsa olmaz tadılması gereken tatlardandır.

Kadayıf

kadayif-tatlisi

Erzurum mutfağından Türkiye’ye yayılan bir tatlı olan Tel kadayıfın dolma şeklinde yapılmasına da kadayıf dolması denmektedir. Sadece bu şekilde dolma gibi sarıldığı için ismi değişmiştir. Tel kadayıf, ceviz ya da fındık içi yumurta ve sıvıyağ ile yapılmaktadır.

İçli Köfte

icli-kofte

Aslen Arap mutfağına ait olan bu lezzet, Oruk diye de adlandırılmaktadır. Bulgurun hamur gibi yumuşak bir hale getirilip, şekil verilerek, kıyma, ceviz ve baharatla oluşan karışımın içine konularak kapatılmasıyla yapılan bir yemektir. Haşlama ya da kızartma hali ile tercihlere göre pişirilmektedir. Kesinlikle tadılması gereken bir lezzettir.

Tarhana Çorbası

tarhana-corbasi

Orta Asya, Anadolu, Balkanlar gibi çok farklı ve geniş coğrafyaya çeşitli yapım şekilleriyle yayılmış olan Tarhana; aslında eskiden yiyeceklerin saklanma yöntemleri aranırken ortaya çıkmıştır. Yoğurdun saklanmasını kolaylaştırmak için çoğunluğu yoğurttan oluşan Tarhana çorbası, ortaya çıkmış ve farklı yörelerde yöresel değişmişime uğramıştır. Besleyici olduğu için çocuklara ve yaşlılara özellikle içirilmektedir. Ramazanda herkesin tatması gerekir.

Güllaç

gullac

Ramazanın gelenekselleşmiş tatlısı Güllaç, mısır nişastası, süt, şeker ve gül suyu ile hazırlanmaktadır. Hafif bir tatlı olan Güllaç, üstüne nar ile servis edilmektedir. Bu tatlı da ramazan denince akla gelen ilk tatlılardandır.

Show More
Bir cevap yazın